Главная    Новости    Блог    Опросы    Форум    Фотоальбомы    Карта сайта
18.05.2024, 10:10
 Обратная связь   Гостевая книга      Регистрация   Вход
Спецпроекты

Новое в блоге
ВЕСНА ПРИШЛА...
"Дорогие мои учителя"
Родители не обязаны сдавать деньги в школу

Школьное самоуправление
  • Ученический комитет
  • Родительский комитет
  • Совет школы
  • Реализация права
  • Переписка с директором школы или реализация права на информацию
  • Судебные процессы
  • Результаты следственных действий
  • Уважаемые лица, принимающие решения в вопросах назначения руководителей учебных заведений
  • Об оснащении кабинета информатики
  • О формировании родительского комитета и развитии школы
  • Мини-чат

    Статистика

    Онлайн всего: 1
    Гостей: 1
    Пользователей: 0

    Главная » 2010 » Февраль » 18 » Василь Князевич взяв участь в обговоренні медичних, духовних аспектів штучного переривання вагітності
    12:16
    Василь Князевич взяв участь в обговоренні медичних, духовних аспектів штучного переривання вагітності
    В Міністерстві охорони здоров'я України відбувся "круглий стіл" на тему: "Медичні, соціальні, психологічні, духовні аспекти штучного переривання вагітності". Учасники заходу обговорили історичні особливості переривання вагітності в країнах світу, правові нюанси та специфіку комплексної медичної допомоги при небажаній вагітності, питання біоетики в контексті відповідальності за ненароджене життя. Серед учасників розгляду цих актуальних питань були Міністр охорони здоров'я України Василь Князевич, перший заступник міністра охорони здоров'я України Василь Лазоришинець, директор Департаменту материнства, дитинства та санаторного забезпечення МОЗ України Раїса Моісеєнко, представники релігійних організацій, церков та конфесій, представники Бюро ВООЗ в Україні, фахівці Міністерства освіти та науки України, Міністерства у справах сім'ї, молоді та спорту та ін.
    Міністр охорони здоров'я України Василь Князевич, звертаючись до учасників "круглого столу", наголосив, що профільне міністерство та Церква об'єднали зусилля в темі збереження людського життя та ставлять цю проблему на рівні держави. Попри різноманітність думок і позицій стосовно проблеми штучного переривання вагітності, учасники заходу були одностайні в одному: нове людське життя - це велика цінність, тож, кожен має усвідомлювати відповідальність і докладати максимум зусиль для збереження кожної вагітності, збереження морального та фізичного здоров'я матері і дитини.
    На думку доктора морального богослов'я, декана філософсько-богословського факультету Українського Католицького Університету Ігоря Бойка, "піднімати сьогодні питання про цінність і гідність людського життя та розуміти його як дар, є одним із пріоритетів не лише держави, але й кожної людини". "Настав час, щоби ми спільно призадумалася над питанням відповідальності за довірене нам життя і над пошануванням його гідності від моменту зачаття до природної смерті", - наголосив отець Бойко .
    Як відомо, демографічна криза в Україні супроводжується низьким рівнем народжуваності та високою загальною смертністю. Така ситуація виводить проблему здоров'я і тривалості життя в ранг загальнонаціональних. Саме в контексті погіршення здоров'я жінок, проблема незапланованої або небажаної вагітності стоїть дуже гостро в Україні. Директор департаменту материнства, дитинства та санаторного забезпечення Раїса Моісеєнко під час засідання поінформувала про проблеми охорони здоров'я жінок в контексті штучного переривання вагітності в Україні.
    Як зазначалося на зустрічі, негативний вплив абортів на показники материнської та малюкової смертності на сьогодні ні в кого не викликає сумніву. Щорічно у світі помирає біля 70 тис. жінок від причин, пов'язаних з абортами, що складає 13% усіх материнських втрат. В Україні в 2009 році померло 4 жінки від ускладнень, пов'язаних з абортом, що склало 3,1% в структурі материнської смертності.
    Не дивлячись на те, що штучне переривання вагітності наносить непоправної шкоди здоров'ю, аборт в Україні є легалізованим. Відповідно до декларованих прав людини в Україні жінка самостійно ухвалює поінформоване рішення про переривання вагітності. Після періоду заборони з 1936 року та страшної статистики позалікарняних абортів, він був легалізований в 1955 році. Легалізація аборту передбачала подальше зниження їх кількості шляхом розширення державних заходів заохочення материнства.
    Особливу тривогу лікарів викликає непоправна шкода для здоров'я жінки від кримінальних (зроблені за межами лікувального закладу) абортів. Ціна таких абортів - життя жінки. В 90-х роках питома вага жінок, які померли від кримінального аборту складала 93% від померлих в структурі причин аборту. Саме до такого виду переривання небажаної вагітності вдавались жінки під час заборони аборту в державі. Лікарі вважають, що заборона аборту в Україні неминуче призведе до росту кримінальних абортів і, як наслідок, до росту материнських втрат. Тому, враховуючи демократичний вибір кожної жінки та задля профілактики кримінальних абортів, одним із першочергових завдань медики визначають забезпечення виконання аборту в умовах лікувально-профілактичного закладу. Разом з тим, лікарі як ніхто інший усвідомлюють значення просвітницької профілактичної роботи щодо планування сім'ї та збереження кожної вагітності.
    За час самостійності України здійснено цілу низку заходів щодо попередження штучного переривання вагітності шляхом пропаганди здорового способу життя, широкої просвітницької діяльності, виховання у населення почуття відповідального батьківства та відповідальності за особистий стан здоров'я.
    Основним програмним документом діяльності служби охорони материнства та дитинства на сьогодні є Державна програма "Репродуктивне здоров'я нації на період до 2015 року", яка затверджена постановою Кабінету Міністрів України від 27.12.2006 № 1849. Головним завданням цієї Державної програми є забезпечення умов безпечного материнства.
    Саме Державна програма "Репродуктивне здоров'я нації на період до 2015 року" передбачає низку заходів, які спрямовано на зниження рівня штучного переривання вагітності, зокрема, розроблення системи просвітницької роботи для дітей, підлітків та молоді з питань здорового способу життя, планування сім'ї та профілактики інфекції, які передаються статевим шляхом; видання відповідної літератури, створення радіопередач, телесеріалів, соціальної реклами, запровадження скриньок запитань-відповідей в навчальних закладах.
    Завдяки цілеспрямованій політиці держави щодо профілактики абортів, впровадженню заходів планування сім'ї вдалося досягти за останнє десятиріччя зниження кількості абортів майже в 3 рази. Зниження кількості офіційно зареєстрованих абортів було більш істотним, ніж падіння числа пологів. У 1991-2008 р. число абортів знизилося більш як на 70%, у той час як число пологів - на 40%. Головний позаштатний спеціаліст МОЗ України зі спеціальності "дитяча гінекологія" Тетяна Татарчук у виступі особливе значення приділила проблемі вагітності серед підлітків. Зокрема, вона наголосила, що активна співпраця Церкви та МОЗ України дозволяє досягти певних позицій. Особливе зменшення кількості абортів відмічається серед дівчаток у відповідності до обраної державної стратегії щодо викорінення поняття небажаної вагітності у дівчаток віком до 14 років. За останні 3 роки кількість абортів у цієї категорії населення зменшилась на 30%. Тож, обрана стратегія і надалі має бути спрямована на профілактику абортів, а значить на внесення змін до навчальних планів, внесення змін до міжгалузевих нормативно-правових актів тощо.
    Як зазначалося під час "круглого столу", створення належних умов для реалізації репродуктивної функції є запорукою збереження і відтворення народу, нації, держави. З огляду на це, основною стратегією Міністерства охорони здоров'я є здійснення заходів щодо попередження штучного переривання вагітності шляхом пропаганди здорового способу життя, впровадження засад планування сім'ї з метою профілактики небажаної вагітності.
    Міністерство стурбоване зазначеними проблемами українського суспільства і вважає, що консолідація зусиль різних верств населення, в тому числі релігійних організацій, щодо зниження абортів шляхом їх попередження та виховання високої моралі членів суспільства дасть змогу досягти спільної мети.


     



    За останні десять років кількість абортів в Україні зменшилась у 6 разів, хоча у 2006 р. було здійснено за бажанням жінки біля 200 тис. абортів і їх рівень ще значно перевищує рівень таких в країнах Європи (в середньому 5,0 на 1000 жінок репродуктивного віку, в Україні - 16,6 на 1000 жінок репродуктивного віку у 2008 р.). Тому на сьогодні це питання є пріоритетним у вирішенні проблем репродуктивного здоров'я.
    Згідно з даними офіційної статистики, в Україні у 2008 році було зроблено більш ніж 150 тисяч абортів. Україна має високий рівень застосування практики штучного переривання вагітності, що є окремою проблемою в умовах демографічної кризи в Україні. За даними Держкомстату на 1 січня 2009 року чисельність населення в Україні становила 46 143 тис. осіб. Згідно з прогнозом демографічного розвитку України на період до 2050 року, розробленого фахівцями Інституту демографії та соціальних досліджень НАН, очікується, що до цієї дати населення України може скоротитися до 36 млн. осіб.
    Штучне переривання вагітності - це один із найбільш значних чинників розладу здоров'я жінки: безпліддя, невиношування вагітності, запальні хвороби статевих органів, порушення менструального циклу. Штучне переривання вагітності і пов'язані з ним ускладнення призводять майже до кожної десятої втрати у показнику смертності, пов'язаної з вагітністю та пологами. За офіційними статистичними даними понад 43000 жінок страждають безпліддям і понад 10000 чоловіків. Післяабортні ускладнення негативно впливають на репродуктивне здоров'я жінок. Всьому цьому сприяють недоліки інформування населення щодо сучасних методів контрацепції та методик безпечного штучного переривання вагітності.
    Не дивлячись на реалізацію в Україні протягом останніх 15 років заходів стосовно охорони репродуктивного здоров'я та планування сім'ї, рівень абортів, як метода регулювання народжуваності, залишається неприпустимо високим.
    Безпосередні та віддалені результати абортів є основними причинами порушення репродуктивного здоров'я.

    Прес-служба МОЗ України
    Категория: Новости здравоохранения | Просмотров: 857 | Добавил: Admin26 | Рейтинг: 0.0/0
    Всего комментариев: 0
    Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
    [ Регистрация | Вход ]
    Поиск

    Случайный опрос
    Существует ли в школе № 26 активный законный Родительский комитет школы?
    Всего ответов: 34

    Календарь
    «  Февраль 2010  »
    ПнВтСрЧтПтСбВс
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728

    Категории
    Новости сайта [13]
    Новости школы [43]
    Новости за стенами школы [50]
    ПОЗДРАВЛЕНИЯ! [116]
    Этот день в истории [66]
    Международные новости [17]
    Новости Харькова и области [58]
    Новости культуры и искусства [10]
    Новости спорта [12]
    Новости образования и науки [132]
    Новости здравоохранения [19]
    Происшествия [9]
    Анонсы [11]
    Новости Украины [11]

    Архив новостей

    Сайты органов власти
  • Сайт Президента
  • Правительственный портал
  • Верховна рада
  • Конституционный суд
  • Верховынй суд
  • Генеральная прокуратура
  • Служба безопастности
  • Министерство юстиции

  • Министрество образования
  • Министерство здравохранения
  • Министерство труда и социальной политики
  • Министерство культуры и туризма
  • Министерство охраны окружающей природной среды

  • Государственная администрация связи
  • Государственный комитет телевидения и радиовещания
  • Национальный совет по вопросам телевидения и радиовещания
  • Антимонопольный комитет
  • Государственный комитет статистики

  • Облгосалминистрация
  • Харьковский областной совет
  • Официальный сайт Харьковского городского совета и городского головы
  • ГУ образования и науки ХОГА
  • Сайт городского управления образования
  • Управление по делам семьи и молодежи Харьковского городского совета
  • Главное управление статистики в Харьковской области
  • Copyright MyCorp © 2024; Rambler's Top100 KinderNews.info