ШКОЛЬНАЯ БИБЛИОТЕКА
| |
ovsanka | Дата: Воскресенье, 12.09.2010, 17:59 | Сообщение # 46 |
Я здесь прописан(а)
Статус: Offline
| КУЛЬТУРОЛОГІЧНА ФУНКЦІЯ ШКІЛЬНОЇ БІБЛІОТЕКИ Культура — гарант стабільності й економіки держави. Шкільна бібліотека є ідеальною початкуючою інфраструктурою для живої роботи в галузі культури: поглиблення знань читачів-школярів з історії культури, культурного розвитку українського народу, нації, людства, вміння розуміти історію та культуру. Вона має зробити вагомий внесок у збереження та розвиток багатогранних культурних цінностей, норм, зразків і форм культурологічної діяльності, прийня¬тих суспільством. Забезпечити реалізацію функції можуть технології, насичені куль-турологічними компонентами, зміст яких сприяє пізнанню школя¬рами історико-культурної спадщини українського народу, засвоєнню знань про пріоритети загальнолюдських цінностей, проблем, які на¬бувають життєвого значення для долі цивілізації, оволодінню народ¬ною мораллю, етикою, цілісною народною культурою, а саме: клуби літературної та художньої творчості «У світі прекрасного», «Від¬родження», «Кругозір»; бібліографічні огляди «Світогляд українсько¬го народу», «Українське мистецтво»; книжкові виставки «Народні мистецтва І ремесла краю», «Національно-культурне відродження України», «Духовні скарби українського народу», «Я. Земля. Все¬світ», «Мова — душа народу», «Загальнолюдські цінності і сучасне суспільство», «В океані рідного народу відкривай духовні острови», «Перлини душі народної», «Історична пам'ять українського народу»; співпраця бібліотекаря з учителем факультативного курсу «Світо¬ва художня культура», виокремлення епістолярного (щоденники та листування видатних людей) книжкового фонду, робота з яким спри¬ятиме виробленню вміння осмислити епоху, події, що відбуваються в житті, дисциплінує, навчає школяра вдумливо дивитися на світ і на себе, розвиває мову, позитивно впливає на Його емоції; літературні вітальні тощо.
ЗРИ В КОРЕНЬ
|
|
| |
ovsanka | Дата: Воскресенье, 12.09.2010, 17:59 | Сообщение # 47 |
Я здесь прописан(а)
| ВИХОВНА ФУНКЦІЯ ШКІЛЬНОЇ БІБЛІОТЕКИ Пріоритетними напрямами виховання дітей та моло¬ді в національній системі освіти є патріотичне виховання, що передбачає формування громадянина-патрІота; правове виховання, мета якого — формування високого рівня правової культури та за¬конослухняності учнівської молоді, прищеплення поваги до прав і свобод людини І громадянина, Конституції, державних символів; моральне виховання, що передбачає прищеплення й розвиток мо¬ральних почуттів, наслідування кращих моральних зразків своєї ро¬дини, українського народу, загальнолюдських моральних цінностей; трудове виховання, метою якого є формування творчої, працелюбної особистості, умілого господаря; екологічне виховання, що передба¬чає формування високого рівня екологічної культури особистості, яка усвідомлює себе частиною природи і наділена почуттям відпо-відальності за неї як за національне багатство; фізичне виховання, метою якого є утвердження здорового способу життя, повноцінного фізичного розвитку особистості. Шкільна бібліотека має активно долучитися до реалізації школою основних її виховних функцій та завдань і утвердитись як центр духов¬ного становлення особистості, духовної культури школярів, форму¬вання її духовних ціннісних орієнтацій. Технологічне наповнення процесу реалізації названої функції мо¬жуть складати: літературні клуби «Духовність», «Первоцвіт» тощо; літературні екскурсії «Літературними стежками рідного краю»; те¬матичні книжкові виставки «Мій край, моя історія жива», «Жити, відповідаючи за все», «Право і закон»; усні журнали «Мужній, пре¬красна наша мово!», «Дзеркало»; літературні конкурси, диспути, конференції, гуртки палітурної справи тощо. Шкільна бібліотека повинна визначити своє місце в системі ви¬ховної роботи школи і долучатися до виховних заходів, які в ній про¬водяться.
ЗРИ В КОРЕНЬ
|
|
| |
ovsanka | Дата: Воскресенье, 12.09.2010, 18:00 | Сообщение # 48 |
Я здесь прописан(а)
| ІНФОРМАЦІЙНА ФУНКЦІЯ ШКІЛЬНОЇ БІБЛІОТЕКИ У добу Інформації шкільна бібліотека має набути статусу ін-формаційного центру, який би забезпечував розв'язання завдань: повноцінне інформаційне забезпечення навчально-виховного процесу; повноцінне методичне забезпечення навчально-вихов¬ного процесу; інформування батьківської громадськості; систе¬матичне ознайомлення читачів з традиційними і нетрадиційними носіями Інформації; вивчення інформаційних потреб та запитів читачів, їх повноцінне задоволення, інформаційний сервіс шкіль¬ної бібліотеки. ' У вивченні інформаційних потреб і запитів читачів варто керува¬тися такими ознаками: • предметна галузь і зміст інформаційних потреб; • характер інформації, необхідний читачам шкільної бібліотеки; • співвідношення тематики інформаційних потреб із базовою освітою читача шляхом анкетування, вивчення та аналізу читацьких формулярів, бесід, спостережень, через скриньку інформаційних за¬питів. Технологічне наповнення процесу реалізації названої функції мо¬жуть складати: виставки нових надходжень «На хвилину зупинись, нову книгу подивись»; інформаційні огляди; дні інформації та ін¬формування про альтернативні посібники; тижні бібліографії; інформаційні бібліотечно-бібліографічні консультації; картотека індивідуальної інформації «Цікаві статті»; інформування про книги; виставки-сюрпризи «Книгу берегти — життя їй продовжити»; пер¬сональні читацькі виставки «Із читацького формуляра Марії П.»; виставки-перегляди «Цей чудовий світ поезії»; тижні інформації; свято «День книги»; «День народження книги», орієнтовна програма якого може включати рубрики: «Історія створення книги», «Виставка однієї книги», «Доля книги в театрі і кінематографі», «Продовження ваших улюблених книг», «Поле чудес»; випуск Інформаційних бю¬летенів, турнір знавців «Нитка Аріадни», вікторини «Подорож до казки», «Хто цей літературний герой?», «Україно, моя Україно», го¬дини творчості «Я хочу прочитати Вам», ігри «Пошук», «Бюро зна¬хідок», ігри-конкурси «Мої улюблені книги», «Що в імені твоєму», тематичні дискусії «Про книгу та бібліотеку», «Книжка в твоїх ру¬ках» тощо.
ЗРИ В КОРЕНЬ
|
|
| |
ovsanka | Дата: Четверг, 21.10.2010, 23:20 | Сообщение # 49 |
Я здесь прописан(а)
| Календар знаменних і пам'ятних дат - 2010 Жовтень 1 - Міжнародний день музики 3 - День працівників освіти 5 - Всесвітній день учителів 14 - День українського козацтва 22 - 75 років від дня народження Бориса Ілліча Олійника (1935), українського поета 24 - Міжнародний день Організації Об’єднаних Націй (ООН) 25- Міжнародний День шкільних бібліотек Листопад 6 - День визволення Києва 9 - День української писемності та мови 16 - Міжнародний день толерантності 17 - День студента 20 - Всесвітній день дитини 22 - День Свободи 27 - День пам’яті жертв голодомору та політичних репресій 28 - 120 років від дня народження Зінаїди Павлівни Тулуб (1890-1979), української письменниці 30 - 175 років від дня народження Марка Твена (1835-1910), американського письменника Грудень 1 - Всесвітній день боротьби зі СНІДом 6 - День Збройних Сил України 10- День прав людини 14 - 170 років від дня народження Михайла Петровича Старицького (1840-1904), українського поета, драматурга Календар знаменних і пам'ятних дат - 2011 2003 - 2012 рр. оголошені Генеральною Асамблеєю ООН (2001 р.) Десятиріччям грамотності:освіта для всіх. 2005 - 2014 рр. оголошені Генеральною Асамблеєю ООН (2002 р.) Десятиріччям освіти в інтересах стабільного розвитку ООН. 2011 рік оголошений Генеральною Асамблеєю ООН (2006 р.) Міжнародним роком лісів. 2011 рік оголошений Генеральною Асамблеєю ООН роком Хімії. 2011 рік оголошений в СНД Роком історико-культурної спадщини. 2011 рік оголошений Верховною Радою України Роком української першокниги (з нагоди 450-річного ювілею українського перекладу Пересопницького Євангелія (1556-1561). 2011 рік оголошений Роком освіти та інформаційного суспільства.
ЗРИ В КОРЕНЬ
Сообщение отредактировал ovsanka - Четверг, 21.10.2010, 23:22
|
|
| |
ovsanka | Дата: Четверг, 09.12.2010, 19:10 | Сообщение # 50 |
Я здесь прописан(а)
| Календар знаменних і пам'ятних дат - 2011 http://edu-post-diploma.kharkov.ua/index.p....picseen
ЗРИ В КОРЕНЬ
|
|
| |
ovsanka | Дата: Вторник, 04.01.2011, 23:19 | Сообщение # 51 |
Я здесь прописан(а)
| Щодо рекомендацій з оформлення матеріалів, що подаються на ІІІ етап Всеукраїнського конкурсу "Шкільна бібліотека" у 2010/2011 навчальному році http://osvita.ua/legislation/Ser_osv/10171
ЗРИ В КОРЕНЬ
|
|
| |
ovsanka | Дата: Пятница, 28.01.2011, 21:32 | Сообщение # 52 |
Я здесь прописан(а)
| Міносвіти затвердило нову концепцію шкільної літературної освіти Предметом літературної освіти в Україні будуть твори українського, російського та світового письменства, а також письменства представників інших національностей, що проживають в Україні http://osvita.ua/school/news/13509
ЗРИ В КОРЕНЬ
|
|
| |
ovsanka | Дата: Вторник, 01.03.2011, 21:58 | Сообщение # 53 |
Я здесь прописан(а)
| Бібліоте́ка (грец. βιβλιον — книжка і θηκη — сховище, скриня) — культурно-освітній заклад, що здійснює збирання друкованих і рукописних матеріалів, провадить їх опрацювання і відображення у каталогах, організовує відповідне їх зберігання, збереження і обслуговування ними читачів.
ЗРИ В КОРЕНЬ
Сообщение отредактировал ovsanka - Вторник, 01.03.2011, 21:59
|
|
| |
ovsanka | Дата: Вторник, 01.03.2011, 22:02 | Сообщение # 54 |
Я здесь прописан(а)
| Традиційне значення слова бібліотека — колекція книг, або приміщення де зберігаються книги. Закон України «Про бібліотеки і бібліотечну справу»[1] дає таке визначення: бібліотека — інформаційний, культурний, освітній заклад (установа, організація) або структурний підрозділ, що має упорядкований фонд документів, доступ до інших джерел інформації та головним завданням якого є забезпечення інформаційних, науково-дослідних, освітніх, культурних та інших потреб користувачів бібліотеки.
ЗРИ В КОРЕНЬ
|
|
| |
ovsanka | Дата: Вторник, 01.03.2011, 22:04 | Сообщение # 55 |
Я здесь прописан(а)
| Для бібліотек споруджуються спеціальні приміщення. До складу сучасного бібліотечного будинку входять: книгосховище, що має систему стелажів, спеціальний транспорт, опалення і вентиляцію; зали для читачів (загальні і спеціалізовані); приміщення для бібліотечного обслуговування (абонемент, каталог, виставка).
ЗРИ В КОРЕНЬ
|
|
| |
ovsanka | Дата: Суббота, 21.05.2011, 07:33 | Сообщение # 56 |
Я здесь прописан(а)
| Для допитливих http://civicua.org/library/index.html
ЗРИ В КОРЕНЬ
|
|
| |
cobra | Дата: Четверг, 11.08.2011, 08:17 | Сообщение # 57 |
Активист
| Інтернет-ресурси з літератури www.pysar.tripod.com - класична українська література www.poetryclub.com.ua - сучасна поезія світу, критичні матеріали по літературу www.poetry.uazone.net - українська поезія та фольклор, тексти сучасних пісень, переклади світової поетичної класики www.books.ms.km.ua - твори репресованих українських письменників www.lib.proza.com.ua - твори сучасних українських і зарубіжних авторів www.litopys.narod.net - бібліотека давньоукраїнського письменства, оригінали творів, коментарі
|
|
| |
ovsanka | Дата: Четверг, 11.08.2011, 08:19 | Сообщение # 58 |
Я здесь прописан(а)
| Інтернет-ресурси з літератури ???
Не раджу користуватися - інформація не перевірена
ЗРИ В КОРЕНЬ
Сообщение отредактировал ovsanka - Четверг, 11.08.2011, 08:22
|
|